201511131447435729Cp9TrXEu201407221406033441BHA3tdRi201402281393615885Xk9J2giN201304041365057599dzejMqwP2014071014049905824oj7JZ6H201404271398608413tt2RKADC201402281393611990wpGgjYIg

Fotograf Morgan Stoltz

Paddla kajak i Kattegatt

Vandra längs med havet

Nära till havet och badet

Yogadagar vid havet

Cykla, vandra, umgås.

Nära till stranden

STF Steninge vandrarhem

Perfekt läge för aktiva livsnjutare, med havet i blickfånget och naturreservat runt knuten. Välkommen hit för en skön vistelse.


Med utsikt över havet, mitt emellan Halmstad och Falkenberg, ligger Steninge vandrarhem. Från vandrarhemmets trädgård är det 200 meter till havet. Där finns möjlighet till sköna bad både från sandstrand och klippor.

På vandrarhemmet finns generösa ytor för umgänge och nedvarvning. Både matsalen och vardagsrummet är inredda i ljusa färger och det halländska kulturarvet finns också fint bevarat i måleri och textilier. 

Alla vandrarhemmets ljusa och charmiga rum har egna historier. I det välutrustade gästköket kan du laga egen mat. Kunskap om trakten och känsla för trivsamhet och tradition genomsyrar hela boende-miljön.

STF Steninge fick 2015 guldplaketten i kategorin Årets Nykomling bland STF-boenden.

Motiveringen löd till utmärkelsen löd:
För en nyskapande upplevelse i världsmästarklass från morgonens frukostgröt till kvällens natursköna vandringstur. Såväl service som inredning gör skäl för de dikter om natur och kultur som skaldats här invid Kattegatts strand. En halländsk pärla med lyster av omsorgsfullt handlag och hantverk.

Öppet-tider och bokning

Vandrarhemmet har öppet från 23 mars 2018 till mitten av november. Men hör av dig innan du dyker upp hos oss för ibland är vi ute på guidningar eller aktiviteter med grupper. Är vi på plats på vandrarhemmet är du välkommen, oavsett årstid. Vårt fik har öppet under juni, juli och augusti.

Oavsett om du tycker om att vara aktiv, vandra längs med havet eller enbart vill ta det helt lugnt och övernatta just vid havet så är du välkommen till oss. Vi tror bestämt att du kommer att trivas. Känsla och kunskap är kärnvärden i vår verksamhet.

Förbokning rekommenderas då det är många som vill bo hos oss under sommaren. Boka boende online via Svenska turistföreningen (STF).
Här kan du ta en titt på rummen och andra utrymmen på Steninge vandrarhem.

På gång i Steninge

I havets absoluta närhet kan du njuta av sköna, kravlösa aktiviteter som guidade kustvandringar, cykelutflykter på egen hand ekller med lokala guider. Steningekustens naturreservat ligger ett par hundra meter från vandrarhemmets trädgård och Skipås naturreservat med boksskog och öppna ängar börjar en kilometer bort.

Gröt-SM 19/5 på Steninge vandrarhem - här är deltagarlistan för seniorklassen
Per Carlsson
Regerande världsmästare i specialklass. Flerfaldig SM-vinnare.
Mikael Fagerström
Mikael är en tävlingsmänniska med en noggrannhet och perfektion som går utöver de vanliga gärdsgårdsserierna och som kommer att trivas bra som deltagare i de svenska mästerskapen. Mikael har en stor passion för mat i allmänhet och matlagning i synnerhet. Inspiration får han på sina långresor som han årligen gör runt om i världen. Mikael har en lång yrkesverksam karriär inom idrotten.
Olof Meiton
Den godaste gröten äter Olof på skärgårdsklippan eller fjället oavsett årstid, då gärna blandad med blåbärssoppa. Till vardags kokas gröten i den studentlägenhet som han delar med sin sambo. Professionellt löser Olof problem som projektledare och allkonstnär. Olof har kallats dödspoet av sina vänner och ser gärna torra brittiska deckare på kvällen.
Calle Myrsell
Kommer till gröt-SM efter en grymt framgångsrik långlopps-säsong på längdskidor. Om han överlever säsongens sista långlopp vill säga – det går på Svalbard och de volontärerna som jobbar utmed banan är beväpnade för att förhindra isbjörnsattacker. För att klara alla långlopp äter Calle mycket gröt som han såklart kokar själv inför alla träningspass och tävlingar.
Ellinor Persson
Regerande världsmästare i traditionell klass. Flerfaldig SM-vinnare.
Håkan Persson
Håkan har sett fram emot att få tävla i grötkokning i nästan två år. Han har ett särskilt franskt salt som kan bli avgörande. Håkan är en stor beundrare av den regerande världsmästaren i traditionell grötkokning. De möttes en gång på 80-talet och Ellinor gjorde starkt intryck.
Pia Redin
Pia är uppvuxen med sin mammas månskensbondska grönsakssoppor och lammgrytor varvat med besöken till hennes pappas släkt i Lissabon där man också fick soppa - fast med hela köttbiffar i. Att letandet efter någon alldeles vanlig god mat är en del av henne har alltså sin förklaring.
Genom att Pias son inte tålde vanlig välling, kom hon via det värmländska skrädmjölet, i kontakt med mästermjölnaren Lennart Svahn som arrangerade första Nordiska mästerskapet i grötkokning 2010 i Sunne. I samband med det föddes Pias grötintresse.
Ulrika Ridderstråle
I Ulrikas gröttestpanel är alla välkomna men hennes dotter är utsedd till ständig sekreterare. Energin från gröten går åt på dansgolvet där tango är det populära valet. Ulrika är en knivskarp expert inom kvalitets- och miljöfrågor med fokus på projekt.
Alf Rolandsson
Passionerad grötkokare med SM-finalerfarenhet från 2017 som främsta merit. Med tanke på att segraren då även tog hem världsmästerskapet så finns det ju vissa förhoppningar…
Kristina Tengvall
Kristina är uppvuxen på Östgötaslätten med grötätande far- och morföräldrar. Även hennes mor och far kokade med glädje gröt åt sina fyra barn. Kristina har låtit grötraditionen gå i arv till sina barn och barnbarn.

SUP- och yoga-helg 25-27 maj
En annan aktivitets-favorit är SUP- och yoga-kurs  - nästa tillfälle blir 25-27 maj 2018. Prelimnär anmälan till denna kurs kan du göra på info@steningevandrarhem.se.

Boka ett skräddarsytt vandringspaket på STF Steninge vandrarhem - kuststationen vid Kattegatt och njut av underbara och aktiva dagar vid havet. Vi rekommenderar en två-dagars kustvandrings-upplevelse då du som vill göra ca 15 km långa dags-vandringar hinner gå hela sträckan mellan Halmstad och Falkenberg. Vill du ta det lite lugnare så kan turen anpassas efter dina önskemål.

Följ oss gärna via Facebook så har du koll på vad som är på gång.

Steninge vandrarhem på Facebook.

Steninge vandrarhem på Instagram @steningevandrarhem (tagga gärna bilderna med #steningevh)

Med eller utan guide

Bo vid havet och vandra längs kusten med eller utan guide. I våra paket kan du boka både boende, mat och kunnig kustguide.

Tid för gemenskap vid Steninge vandrahem


Till Steninge vandrarhem kan du komma själv, med vänner eller familj. Alla är välkomna till oss.

Mat på Steninge vandrarhem

19:e maj går svenska mästerskapen i havregrynsgrötskokning av stapeln på Steninge vandrarhem - publik välkomnas och får både titta på tävlingarna och provsamaka gröt! Programmet ser du nedan:

Lördag 19:e maj

11.00 Öppna svenska mästerskapen i havregrynsgrötkokning startar. I tävlingen finns möjlighet att delta i två klasser:
1. Traditionell klass havregrynsgröt på pinhead oats, vatten och salt.
2. Specialklass – egen-komponerad gröt på havregryn (pinhead oats) som del av matkompositionen.
I år startar vi med två heat i ungdomstävlingen.
Domare: Huvud-domare: dubble världsmästaren från 2010 Neal Robertson, Lova Brodin, ordförande i ”En kulinarisk resa genom Halland” samt styrelseledamot i ”Signerat Halland” och Daniel Ljungberg, verksamhetsledare på Hallands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna. I ungdomsklassen ersätter den lovande fotbollsspelaren och vinnaren av Halmias ungdomspris, Melker Petrelius, Daniel Ljungberg.
11.15 Heat 1 / Ungdomsklass
(Publik får provsmaka och kolla)
12.00 Heat 2 / Ungdomsklass
(Publik får provsmaka och kolla)
12.45 Heat 1 / Seniorklass
(Publik får provsmaka och kolla)
13.30-14.30 Lunchpaus alla tävlande och funktionärer serveras gratis lunch.
14.45-15.15 Heat 2 / Seniorklass
(Publik får provsmaka och kolla).
15.15-15.45 Heat 3 / Seniorklass

16.00-16.30 Final. De tre bästa seniorerna i den traditionella klassen finalkokar!
(Publik får provsmaka och kolla).
17.00 Prisceremoni och nomineringsinformation inför Gröt-VM i Carrbridge. (Publik får vara med).
17.30 Grötspanarna och författarna till boken ”Gröt – en fantastisk historia”, Jana Fröberg och Vanda Lönngren – grötspanar in i framtiden och förutspår nya trender inom grötkulturen.
18.15 Whiskey-provning med huvuddomaren Neal Robertson. Ingår för tävlande i seniorklassen samt funktionärer. Fans och övriga intresserade får vara med i mån av plats och betalar då självkostnadspris.


Här är startfältet:

Ungdomsklass
Alice Ljungberg
Hjalmar Nofors
Alva Wester
Maurittz Björck
Rasmus Lemnell
Elsa Wester


Seniorklass
Inge Blomberg
Per Carlsson
Olof Meiton
Calle Myrsell
Ellinor Persson
Håkan Persson
Pia Redin
Saga Rickmer
Alf Rolandsson
Kristina Tengvall


Från 4 juni till 31 augusti 2018 kan du njuta av vår frukostbuffé som alltid innehåller någon spännande och god kreation från vår grötbar! Boka alltid frukost i förväg på info@steningevandrarhem.se
 
Plätteriet öppnar 24 juni och då kan du kan prova våra klassika plättar, power-, grönkåls- och boveteplättar som kan kombineras med olika söta eller salta tillbehör.

Frukostbuffé
serveras från 4:e juni till 31 augusti  - varje dag kl. 08.00-10.00 - förbokning!
Fiket är öppet från 4:e juni till 22 augusti varje dag kl 12.00-17.00.
Plätteriet öppnar för säsongen 2018 den 24:e juni.


Vi serverar ekologiskt inspirerad frukostbuffé, har ett fik med känsla av mormors kök och ett plätteri där havet och lite fantasi kombineras med närproducerat. Vår matlagning bygger på omsorg om naturen och vi använder därför mest närproducerade produkter och lagar vegetariska rätter som kombineras med fisk. I baren har vi öl- och vinrättigheter och serverar öl från tre av traktens mest uppskattade lokala bryggare.

Ett plätteri & en liten cider-bar!

Våra plättläggar går varma - testa vårt plätteri! Från midsommardagen har vi öppet fram till mitten av augusti i plätteriet. Där erbjuder vi olika varianter av plättar, bl a power-plättar, klassiska blinier (boveteplättar), grönkålsplättar och ibland någon specialare för dagen. Till dessa mumsigheter erbjuder vi både salta (grönsaker, fisk, svamp och algsallad) och söta tillbehör. En riktig höjdare är grönkålsplättar med gravad, grillad lax och en mild citronmajonnäs. Kom och skapa din egen favorit-plätt! Till plättarna passar det fint med ett glas cider eller flädersaft. 

Vårt fik håller öppet så mycket som möjligt, men ibland har vi bokningar som gör att vi inte kan ha öppet för fler gäster. Håll koll på hemsidan efter våra aktuella öppettider.