Aktiviteter vid STF Steninge vandrarhem - kuststationen vid Kattegatt

Kuststation, det är så vi har valt att kalla den del av vår verksamhet som erbjuder aktiviteter. Vi, Catarina och Per, som tagit över och driver vandrarhemmet älskar att vandra och åka skidor mellan fjällstationer och stugor både här hemma i Sverige och utomlands. Vi vill ta med oss den härliga fjällsstationskänslan in i vårt vandrarhem och har därför valt att koppla våra aktiviteter till begreppet kuststation.  

Du kan välja att utöva aktiviteter på egen hand eller i grupp med guide. Vi kan också hjälpa dig att skräddarsy ett aktivitetsupplägg utifrån dina önskemål. Det är bara till att höra av dig till oss. Välkommen!

bike1
71
111
121
261
321
biking1
bike21
13530969325_3dcb09b67c_o1
sup
416
balans-2
218

Några av våra aktiviteter


Utflykter i Ingeland

Utflyktskoncept för dig som vill upptäcka spännande platser Steninge – platser som inspirerat Alf Hambe till visor och dikter. Vandra till platser som Höjesten, Havriket, Molomberget, Stora trollstenen, Gröna Dimmans skog och Kung Inges hög. Både för vuxna & barn – särskilt om du gillar natur, bus & har fantasi! Utflykten passar att göra året om. Läs mer

Steninge Sagostig
Ett äventyr för barn som bygger på Alf Hambes dikter, visor och hans roman sagan om Ingeland. Läs mer

Gröt-SM 19/5 på Steninge vandrarhem - här är deltagarlistan för seniorklassen
Per Carlsson
Regerande världsmästare i specialklass. Flerfaldig SM-vinnare.
Mikael Fagerström
Mikael är en tävlingsmänniska med en noggrannhet och perfektion som går utöver de vanliga gärdsgårdsserierna och som kommer att trivas bra som deltagare i de svenska mästerskapen. Mikael har en stor passion för mat i allmänhet och matlagning i synnerhet. Inspiration får han på sina långresor som han årligen gör runt om i världen. Mikael har en lång yrkesverksam karriär inom idrotten.
Olof Meiton
Den godaste gröten äter Olof på skärgårdsklippan eller fjället oavsett årstid, då gärna blandad med blåbärssoppa. Till vardags kokas gröten i den studentlägenhet som han delar med sin sambo. Professionellt löser Olof problem som projektledare och allkonstnär. Olof har kallats dödspoet av sina vänner och ser gärna torra brittiska deckare på kvällen.
Calle Myrsell
Kommer till gröt-SM efter en grymt framgångsrik långlopps-säsong på längdskidor. Om han överlever säsongens sista långlopp vill säga – det går på Svalbard och de volontärerna som jobbar utmed banan är beväpnade för att förhindra isbjörnsattacker. För att klara alla långlopp äter Calle mycket gröt som han såklart kokar själv inför alla träningspass och tävlingar.
Ellinor Persson
Regerande världsmästare i traditionell klass. Flerfaldig SM-vinnare.
Håkan Persson
Håkan har sett fram emot att få tävla i grötkokning i nästan två år. Han har ett särskilt franskt salt som kan bli avgörande. Håkan är en stor beundrare av den regerande världsmästaren i traditionell grötkokning. De möttes en gång på 80-talet och Ellinor gjorde starkt intryck.
Pia Redin
Pia är uppvuxen med sin mammas månskensbondska grönsakssoppor och lammgrytor varvat med besöken till hennes pappas släkt i Lissabon där man också fick soppa - fast med hela köttbiffar i. Att letandet efter någon alldeles vanlig god mat är en del av henne har alltså sin förklaring.
Genom att Pias son inte tålde vanlig välling, kom hon via det värmländska skrädmjölet, i kontakt med mästermjölnaren Lennart Svahn som arrangerade första Nordiska mästerskapet i grötkokning 2010 i Sunne. I samband med det föddes Pias grötintresse.
Ulrika Ridderstråle
I Ulrikas gröttestpanel är alla välkomna men hennes dotter är utsedd till ständig sekreterare. Energin från gröten går åt på dansgolvet där tango är det populära valet. Ulrika är en knivskarp expert inom kvalitets- och miljöfrågor med fokus på projekt.
Alf Rolandsson
Passionerad grötkokare med SM-finalerfarenhet från 2017 som främsta merit. Med tanke på att segraren då även tog hem världsmästerskapet så finns det ju vissa förhoppningar…
Kristina Tengvall
Kristina är uppvuxen på Östgötaslätten med grötätande far- och morföräldrar. Även hennes mor och far kokade med glädje gröt åt sina fyra barn. Kristina har låtit grötraditionen gå i arv till sina barn och barnbarn.

SUP- och yoga-kurs 25-27 maj 2018
En helg för dig som är intresserad av att lära sig SUP:a (Stand Up Paddleboard). Vi kombinerar SUP-träningen med yogapass i vår sköna nybyggda yogastudio. Balans är ju en viktig komponent i SUP-träningen och i yogan kan vi förstärka balansträningen och sedan ta den känslan med oss ut på vattnet, därför är kombinationen SUP/yoga så perfekt! Och dessutom så kul! Fåtal platser kvar! Höstkurs planerad till 21-23 september.

Steninge vandrarhem gör detta arrangemang i samverkan med Kite-Kalle som tillhandahåller SUP-brädor och SUPer-duktiga instruktörer. Platsen där vi håller till är Steninge vandrarhem som ligger 200 meter från havet mitt emellan Halmstad och Falkenberg.
SUP- och yoga-helg på Steninge vandrarhem 25-27 maj 2018

Du kan välja att bara delta i SUP/Yoga-kursen där alla måltider ingår. Du kan även boka till ett boende-paket på Steninge vandrarhem. De olika priserna ser du nedan.

Såhär ser planen för helgens aktiviteter ut:

Tid                                          Aktivitet

Fredag 25/5 kl 19.30                 Kvällshäng med kurs-intro och plockmatsbuffé

Lördag 26/5 kl 07.00                 Te & frukt innan morgon-yogan

Lördag 26/5 kl 07.15-08.45        Morgon-yoga 

Lördag 26/5 kl 09.00                 Närproducerad frukostbuffé med nybakt bröd, smoothie, goa grötar, fruktsallad mm + kaffe/te

Lördag 26/5 kl 10.15-11.45       SUP-pass

Lördag 26/5 kl 12.00-13.00      Lunch

Lördag 26/5 kl 13.30-15.30      SUP-pass

Lördag 26/5 kl 15.30                Fika

Lördag 26/5 kl 16.30-18.00       Yoga-pass

Lördag 26/5 kl 18.30                 Häng med drinkar & snacks på stranden i solnedgången

Lördag 26/5 kl 19.45                 Middag


Söndag 27/5 kl 07.00                Te & frukt innan morgon-yogan                       

Söndag 27/5 kl 07.15-08.45       Morgon-yoga 

Söndag 27/5 kl 09.00                Närproducerad frukostbuffé med nybakt bröd, smoothie, goa grötar, fruktsallad mm + kaffe/te

Söndag 27/5 kl 10.15-11.45 SUP-pass

Söndag 27/5 kl 12.00-13.00     Lunch

Söndag 27/5 kl 13.00-14.00     Summering och avslut

Pris för SUP/Yoga-kurs 2125:-  Då ingår 3 yogapass på land, 3 SUP-paddlingar, hyra av SUP-bräda och alla måltider. (Våtdräkt o våtdräktskor finns att hyra för 200:- per person för helgen –ange storlek vid anmälan).

Pris för SUP/Yoga-kurs + boende 2890:-  Då ingår 3 yogapass på land, 3 SUP-paddlingar, hyra av SUP-bräda och alla måltider samt boende i två nätter i flerbäddsrum på Steninge vandrarhem. (Våtdräkt o våtdräktskor finns att hyra för 200:- per person för helgen – ange storlek vid anmälan).

Frågor och anmälan: info@steningevandrarhem.se  eller 035-52054 – Vi ses vid havet!

Solnedgångsvandringar
Vi fixar skjuts till Livräddningsstationen i Särdal där Harplinge hembygdsförening guidar. Sedan vandrar vi utmed havet tillbaka till Steninge förhoppningsvis med solnedgången i blickfånget. Onsdagkvällar i juli.

Kajak- och SUP-uthyrning
I samverkan med GoNature finns det möjlighet att följa med på guidade kajakturer. Då kan du paddla mellan Steninge och Ugglarp. Du kan också hyra kajaker eller SUP-brädor per timme på vandrarhemmet. 

Via Go Nature kan vi erbjuda kajakuthyrning. SUP (Stand Up Paddle-boards) finns också att hyra. Bara 250 meter till havet och möjligheter till paddelutflykter i Havriket.

MTB-guidningar med MTB i Steninge
MTB-guiden Mikael Djupsjöbacka arrangerar MTB-turer. Anmäl via https://www.facebook.com/Mtb-i-Steninge-885892898118680/timeline/ 


I Närheten

Steninge havsbad ligger 200 meter från vandrarhemmet. Här kan du bada både från sandstrand och ifrån stenpiren som har badstege.

Om havet någon gång inte skulle kännas inbjudande kan du åka till Getinge-utomhusbasäng som bara ligger 8 km bort.

Från piren till Stora Skär kan du också fiska småkrabbor eller snorkla efter blåmusslor. Vill du fiska med kastspö finns det möjligheter norr eller söderut längs med kusten.

Vind, våg- och kite-surfing-möjligheterna i närområdet är mycket bra. Både Vilshärad, Ringenäs och Tylösand är populära surf-spots.

På bekvämt promenadavstånd från vandrarhemmet ligger Göstas Café och Restaurang och populära Restaurang Skepparstugan, båda sommaröppna - ofta lite till!

Minigolfbanan ligger bara 400 meter bort. Inom 20 km finns 5 olika golfbanor.
Närmaste mataffär finns i Haverdal, 5 km bort, öppen alla dagar.

Hallandstrafikens buss 350 går Halmstad - Skipås - Falkenberg med hållplats inom 200 meter.

Väl på plats hos oss berättar vi gärna om kortare och längre vandringsturer längs med havet. Till exempel vandringar från Skrea till Steninge, 4-6 tim, cirka 16 km. En vandring inklusive vad. Eller lite kortare tur från Vilshärad till Steninge, 3-5 tim, cirka 12 km. Självklart finns det även betydligt kortare vandringar än så.
 
Mjellby konstmuseum Halmstadgruppens museum. Bra utflyktsmål även för barn.

Riccardos glass, italiensk glass och café på Möllegård.

Prostens pizza
i Skrea.

Göstas café och restaurang
i Steninge.

Steninge kuststations blogg

På vår blogg kuststationenvidkattegatt.wordpress.com kommer vi dela med oss av vad som händer och våra  aktiviteter på Steninge vandrarhem - en kuststation vid Kattegatt. Följ oss gärna.
Vi finns också på Facebook och På Instagram @steningevandrarhem tagga gärna med #steningevh

Bilder från våra aktiviteter

Övrigt

Vi som driver kuststationen gillar förutom vandringar även vattensport. 
Vi är "gamla" surfare och har en arsenal med olika surfbrädor. 
Under sommaren hyr vi ut SUP-brädor (Stand Up Paddle-boards) till våra gäster.